Διαφύλαξη και σεβασμός ιερότητας της Αγίας Σοφίας

Διαφύλαξη και σεβασμός ιερότητας της Αγίας Σοφίας

Αρ. Πρωτ. 7399/07.10.08

Προς Υπουργούς:
- Πολιτισμού
- Εξωτερικών


Εικόνα εγκατάλειψης, αθλιότητας και κατάρρευσης παρουσιάζει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Η εικόνα αυτή καταγράφεται από μαρτυρίες και φωτογραφίες επισκεπτών στο εσωτερικό του ιερού μνημείου της χριστιανοσύνης.


Σύμφωνα με καταγγελίες του Προέδρου του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, που έχουν κοινοποιηθεί τόσο στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, όσο και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Πάπα, αλλά και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρόεδρο της Γαλλίας, η σημερινή κατάσταση της Αγίας Σοφίας είναι δραματική και οι εικόνες βεβήλωσής προσβάλλουν και τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.
Ο χώρος του Ιερού Ναού έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο φτηνής τέχνης και εμπορικών προϊόντων, ενώ η εγκατάλειψη και η κακή συντήρηση είναι τόσο μεγάλης έκτασης που έχει γίνει καταφύγιο τρωκτικών και περιστεριών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια Υπουργεία για το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας που έχει κοινοποιηθεί προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, αλλά και διεθνείς φορείς;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η έμπρακτη δέσμευση της γειτονικής χώρας για τη προστασία και ανάδειξη του Ναού της Αγίας Σοφίας ως μνημείο της Χριστιανοσύνης;

Απαντήσεις Υπουργείων